UNI – aikamme aliarvostetuin hoitokeino

Ei ole muuta todellista kuin uni ja rakkaus, lausui Anna de Noailles. Kuinka suuren viisauden tämä lause pitääkään sisällään. Unen merkitys ihmiselle on uskomattoman uuri ja voimaannuttava. Uni hoitaa kehoa ja mieltä lähes kaikilla alueilla. Uni antaa levon ja virkistää ja uudistaa uuteen päivään. Riittävän unen avulla kestämme stressiä paremmin, vastustuskyky paranee, muisti ja oppiminen helpottuu ja ihmisen mielenvireys on parempi.

Itselleni uniasiat ovat tulleet läheiseksi lasten syntymien myötä. Ennen lasten saantia en kiinnittänyt erityistä huomiota uneen. Mitä nyt marmatin aikaisista työlähdöistä, kun lentokentällä piti olla kuuden aikaan ja mieli sekä keho oli vielä höyhensaarilla. Sitten alkoi täysin uusi aikakausi unen arvostukseen. Esikoinen heräili keskimäärin kymmenen kertaa joka yö allergioiden vuoksi ensimmäisen elinvuotensa ajan ja katkonainen uni oli enemmän kuin tuttu vieras sängyssämme. Seuraava päivä sujui ’sumussa’ ja asioita hoiti kuin automaattiohjauksella oleva robotti. Univelkaa vielä lisäsi se, etten osannut ottaa päiväunia sillä aikaa, kun pienokainen veteli yön velkoja kolmenkin tunnin jaksossa. Jossain kohti sitä alkoi pitämään univajeen tilaa normaalina olotilana ja jos sai nukuttua yhden pidemmän pätkän yössä olo oli aamulla kuin uudestisyntyneellä.

Toisen lapsen kohdalla unettomuus jo kroonistui ja alkoi näkymään terveyden reistailuna monellakin tapaa. Suoliston toiminta sekoittui, hormonit heittelivät, hermosto oli koko ajan kireällä ja pää oli suurimman osan aikaa ’aivosumussa’, joten keskittyminen mihinkään tarkkuutta vaatiivaan oli todella vaikeaa. Hormonaalinen heräily jäi päälle, vaikka lapsi nukkuikin jo yönsä hyvin. Keho oli virittynyt valmiustilaan, jossa pienikin ääni herätti ylös.

Unen hoidon aakkoset ovat tulleet siis itselleni enemmän kuin tutuiksi. Pimennetty huone, sopiva lämpötila, hyvä unihygieniä, ei teknisiä laitteita makuuhuonessa, sopivasti liikuntaa ja oikeaoppinen iltapala. Kaikkea on kokeiltu. Uusi kallis sänky hankittu ja erikoistyynyt tilattu. Erilaiset rentouttavat tuoksut, teet ja yrtit on ostettu ja kokeiltu. Puhumattakaan rentouttavista meditaatioista ennen nukkumaanmenoa. Lopulta löysin apua kaiken muun ohella NTC-patentin ansiosta solutasolle asti imeytyvistä ravintolisistä, jossa iltajuomassa on reilusti magnesiumia ja kehoa palauttavia aineita. Ja ennen kaikkea rauhoittavista joogaharjoituksista ennen nukkumaanmenoa. Pitkästä pitkästä aikaa saatan nukkua yön jopa kertaakaan heräämättä. Uskon, että osalla uniongelmiin voisi olla apua kokeilla vahvaa magnesiumlisää. Ei siitä ainakaan haittaa ole.

 

Unen parantava voima

Kuinka paljon enemmän sitä ihminen jaksaakaan touhuta, kun yönsä saa nukkua ja uni on vielä katkeamatonta? Virtaa riittää ja tuntuu, että jaksaa pimeydestä huolimatta. Haasteiden vuoksi osaan todella arvostaa unta ja sen uskomatonta voimaa. Unentulkitsija Talmud on sanonut, että tulkitsematon uni on kuin avaamaton kirje: hienotunteisesti mutta sinnikkäästi uni voi osoittaa meille itsestämme, mitä emme ole halunneet nähdä, mutta jonka näkeminen auttaa eheytymisessä – viisaat vastaukset löytyvät ihmisestä itsestään. Unet hoitavat mielenterveyttämme ja antavat vastauksia elämän isojen kysymysten äärellä, jos vain olemme valmiit niitä havannoimaan.

Julkisuudessa puhutaan paljon uniongelmista, myös nuorten univaikeuksista. Aikamme haastaa tekemään ja ehtimään yhä enemmän ja tämä kaikki aika varastetaan unesta. Vielä vähän sometusta, sarjojen katselua ja kännyn räpläilyä. Kaikki tämä tekeminen unen kustannuksella. Seuraava aamu on vasta huomenna. Tutkimukset ovat yksi toisensa jälkeen osoittaneet, miten sähköisen ruudun sininen valo ennen nukkumaan menoa altistaa unihäiriöille. Se voi pitkittää unen saantia ja vaikuttaa vahingollisesti unen laatuun.

Omien valmennettavien kohdalla aloitan aina hyvinvointi-valmennuksen uniasioiden kuntoon laittamisella. Tämä siitä syystä, että jos uni ei ole kunnossa ei ravinto eikä liikunta-asiatkaan etene tavoitteiden suuntaan.  Tämän olen oppinut kantapään kautta valmennettavien kohdalla. Asiakkaalla ei ole jaksamisesta eikä tahdonlujuutta kiinnittää huomiota oikeaan syömiseen tai riittävään liikkumiseen univajeessa.  Huonosti nukutun yön jälkeen myös helposti syömme yli 500 kaloria enemmän kuin normaali yöunen jälkeen. Nukkumattomuus myös sekoittaa hormonitoiminnan, erityisesti naisilla, ja tämä taas saa paljon vakavia ongelmia aikaan. Ensimmäisenä sokerinhimon jatkuvan kierteen.

Unettomuuteen on monia syitä. Osassa tapauksissa se voi johtua sairaudesta tai mielen kuormasta. Varsinkin, jos kunnon yöunetkaan eivät virkistä. Sen vuoksi unettomuus pitäisi aina ottaa vakavasti ja hakea siihen apua.  Tilapäisiä uniongelmia esiintyy isolla osalla meistä, johon sopiva liikunta ja terve elämänrytmi jo auttavat. Silloin, kun uniongelmat alkava huolettaa ja ne kestävä yhtäjaksoisesti kuukauden ajan, kannattaa jo hakeutua ammattilaisen puoleen. Jo tietoiseksi tuleminen omasta unirytmistä ja siitä puhuminen on askel eteenpäin asian hoitamisessa.

Erityisesti unen tärkeyden huomaa pahimman kaamoksen aikaan. Aamulla on pimeää, kun lähdetään ja pimeys on jo tullut, kun päästään töistä ja opiskeluista. Myös talviaikaan siirtyminen pahentaa osaltaan ihmisen sisäistä unirytmiä ja melatoniinin tuotantoa. Tässäkin ihmisten pitäisi opetella kuuntelemaan omaa kehoaan ja hyväksymään sen, että talvisin tarvitsemme enemmän lepoa ja rauhoittumista kuin valoisaan aikaan. Ja muistaa se, että osa meistä vain tarvitsee enemmän unta kuin ne luojan lahjat, jotka selviävät viiden tunnin yöunilla päivästä toiseen.

Valoisia ja virkeitä päiviä ja hyviä yöunia toivotellen,

Susanna Mendelin-Sonny

 

Kirjoittaja: hyvinvointivalmentaja, Life Coach ja liikunnanohjaaja Susanna Mendelin-Sonny, Hyvinvointivalmennus Omin Voimin, www.ominvoimin.fi

Hyvinvointivalmennus Omin Voimin yrityksen Susanna Mendelin-Sonny on erikoistunut kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja huomioi kehon kunnon lisäksi ihmisen sisäiset voimavarat ja niiden merkityksen onnellisuuteen.  Valmennuksessa yhdistyy coach-osaamista sekä mielen ja kehonhuoltoa asiakkaan elämäntilanteen mukaan.

https://www.facebook.com/ominvoimin/

 

 

Tilaa Ilmainen painonpudottajan ruokavalio

Syötä alle sähköpostiosoitteesi ja ruokavalio toimitetaan muutamassa minuutissa sähköpostiisi.