Oletko koskaan miettinyt, mitkä ovat liian istumisen haitat tai miten jatkuva passiivisuus vaikuttaa terveyteesi?

Jatkuva istuminen voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Näistä yleisimpiä ovat niska- ja hartiaseudun kipuongelmat. Hyvin yleistä on myös haitallisen rasvan kertyminen keskivartaloon ja tasainen painonnousu vuosien myötä. Jos jatkuvaa passiivista istumista jatkuu vuodesta toiseen, voi oireet ja haitat olla paljon vakavampia ja haitallisempia terveydellesi.

 

Tässä artikkelissa:

istumisen haitat

Mikä tekee istumisesta niin haitallista?

Jatkuva istuminen ja paikallaan olo ovat yllättävän haitallisia terveydelle ja hyvinvoinnille kuin kenties osasit odottaa. Istuessa nimittäin suuret lihakset ovat passiivisina, jolloin energiankulutuksesi laskee ja aineenvaihduntasi hidastuu. Onnistunutta painonpudotusta ajatellen jatkuva istuminen tuokin haastetta tavoitteen täyttymiseen, koska mitä enemmän istut, sen vähemmän energiaa kulutat.

Energiankulutuksen alenemisen ja aineenvaihdunnan hidastumisen lisäksi istuminen vaikuttaa liikunta- ja tukielimistön rakenteisiin. Jos istuminen on jatkuvasti kruunattu vielä huonolla istuma-asennolla, rasittaa se selkää entistä enemmän, jolloin selkärankaa tukevat lihakset ovat venyneenä, jolloin jatkuva venytys heikentää lihasten selkärankaa tukevaa tehtävää. Tällöin tuen heikentyessä paine kohdistuu enemmän mm. välilevyihin, josta voi koitua selkäkipua ja välilevyongelmia.

 

Passiivinen elämäntYYLI on WHO:n mukaan neljänneksi merkittävin tekijä ennenaikaisiin kuolemiin.

 

Liian istumisen haitat listattuna

Sydän- ja verisuonisairaudet

Lipaasi eli lipoproteiini on entsyymi, joka auttaa elimistöäsi pilkkomaan rasvaa energiaksi. Jo kahden tunnin istuminen hidastaa kehosi kykyä kuluttaa rasvaa energiana, jolloin kyseisen entsyymin toiminta heikentyy. Häiriöt rasva-aineenvaihdunnassasi voivat altistaa erilaisille sydän- ja verisuonisairauksille.

 

Jatkuva passiivisuus ja istuminen nostavat korkean verenpaineen kehittymisen riskiä, joka voi johtaa pahimmassa tapauksessa halvaukseen. Kontrolloimaton korkea verenpaine saattaa vahingoittaa aivojen verisuonia, joka voi saada verisuonet vuotamaan tai repeämään tai aiheuttaa verihyytymiä aivoihin johtavissa verisuonissa.

Ylipaino

Istuessa suuret lihaksesi ovat passiivisina, jolloin energiankulutuksesi pienenee ja aineenvaihduntasi hidastuu, jolloin ravinnosta saamasi ylimääräinen energia muuttuu rasvaksi kehossasi, joka suurella todennäköisyydellä varastoituu keskivartaloosi. Jatkuva rasvan kertyminen johtaa kuukausien ja vuosien mittaan tasaiseen painonnousuun, joka voi lopulta johtaa ylipainoon.

Lue: Viskeraalinen rasva – mitä se on ja miten pääset siitä eroon?

 

2-tyypin diabetes

Liikkumattomuus ja jatkuva istuminen nostavat 2-tyypin diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien riskiä. Passiiviset lihassolut eivät käytä niin paljon insuliinia, jolloin insuliinia sitovat osat soluissa alkavat kadota. Tästä johtuen elimistön insuliiniresistenssi alkaa heikentyä.

Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus osoittaa, että jatkuva passiivisuus yhdessä runsaan viihdemedian käytön kanssa suurentavat 2-tyypin diabeteksen ja verenkiertosairauksien riskiä jo 6-8-vuotiailla lapsilla.

 

Liikunta- ja tukielimistön ongelmat

Jatkuva istuminen ja varsinkin huono istuma-asento kuormittavat elimistöäsi aina niskasta alaselkään saakka. Tästä seurauksena voi olla niska- ja hartiaseudun jumit ja ongelmat, alaselän kipuilut ja lihasten kireydet eri puolilla kehoa.

Harva jaksaa pitää koko työpäivän ajan yllä ihanteellista istuma-asentoa. Väärä asento kuormittaa niin niskaa kuin alaselkää ja muun muassa aiheuttaa lonkankoukistajien kiristymistä. Jaloittelu auttaa vetristämään jäseniä, ja istumatyöläisten kannattaa panostaa työergonomian lisäksi myös kehonhuoltoon vaivojen ehkäisemiseksi.

 

Miten ehkäistä liian istumisen haittoja?

Liian istumisen haitat voit ehkäistä monellakin eri tapaa. Lue alta lista ja nappaa listasta omana päivääsi muutamia.

  • Nouse puolen tunnin välein työtuolista ylös! (Puolen tunnin välein tuolista nousemalla aktivoit lihaksiasi ja laitat verenkiertoon liikettä)
  • Hanki säädettävä työpöytä ja tee osa työpäivästä seisten!
  • Seiso ja kävele samalla kun puhut puhelimessa!
  • Paranna istuma-asentoa ja varmista parempi työergonomia! (Tämä ei vähennä passiivisuutta, mutta varmistat paremman istuma-asennon)
  • Anna keholle säännöllisesti liikettä!
  • Panosta säännölliseen kehonhuoltoon!
  • Lisää hyötyliikuntaa päiviisi!
  • Hae motivaatiota aktiivisuusrannekkeesta! (Aktiivisuusranneke antaa tarkkaa tietoa ja motivoi ottaamaan enemmän askelia päivän aikana)

Polarin aktiivisuusranneke yhdessä mobiilisovelluksen kanssa antavat tarkkaa tietoa päivittäisestä aktiivisuudestasi!