Pakurikääpä – metsiemme oma terveyspommi

Koimme velvollisuudeksemme aloittaa Superfood-koulun esittelemällä kotimaan ylpeyden – Pakurin. Pakurikääpä on suomalaista superfoodia suoraan omista metsistämme. Pakurikääpä on lehtipuissa esiintyvä lahottajasieni. Tätä kotimaista superfoodia voi olla jopa takapihallasi, sillä koivujen kyljissä näkyvät mustat ”möltit” ovat nimenomaan pakurikääpiä. Pakurilla on pitkä käyttöhistoria perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sekä siperialaisessa kansanparannuksessa. Suomessa pakurista valmistettiin sota-aikana kahvin korvikkeeksi ns. tikka-teetä. Pakuri on superfoodien kaupallistumisen myötä noussut kansan huulilla vasta viime vuosina, mutta sitä on käytetty rohtona Venäjällä, Aasiassa ja Suomessa kuitenkin jo tuhansia vuosia.

 

Pakurikääpä – todellinen antioksidanttihirmu

Pakurikääpä on erittäin ravinnerikas ja terveydelle hyödyllinen ruoka-aine. Pakuri on erittäin voimakas antioksidantti ja adaptogeeni, mikä tarkoittaa sitä että se tasapainottaa elimistön toimintaa ilman sivuvaikutuksia. Jopa vahvana antioksidanttina tunnettu raakakaakao saattaa hävitä vertailussa laadukkaalle pakurikääpätuotteelle. Antioksidanttien tehoa kuvaava ORAC-luku on pakurilla suurempi kuin yhdelläkään tutkitulla yrtillä, marjalla tai mausteella. Kun mustikan ORAC-luku on 4700, on se pakurilla 55 000 eli yli 10 kertaa suurempi!

 

Pakurin tutkittuja terveyshyötyjä

Kuten sanottua, pakuri on erittäin ravinnerikas ruoka-aine. Pakuri sisältää todella paljon terveyttä edistäviä ravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja hiilihydraatteja. Pakurissa on myös runsaasti erilaisia lääkinnällisesti vaikuttavia ainesosia. Pakurissa esiintyy myös poikkeuksellisen paljon yhtä voimakkainta antioksidanttia, superoksididismutaasi-entsyymiä.

Pakurista on viimeisten vuosikymmenten aikana tehty yli 1500 tutkimusta. Pakurin on todettu vahvistavan immuunipuolustusta tehokkaasti, lähinnä siinä olevien polysakkaridien vuoksi. Pakurin on huomattu myös parantavan kuntoa ja jaksamista sekä torjuvan tehokkaasti tulehduksia, koska se aktivoi kehomme tappajasoluja ja lisää interferonien tuotantoa. Pakurista on löydetty mm. betuliini-yhdistettä, jolla on todettu olevan voimakkaita syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Aasiassa pakuria onkin käytetty pitkään syövän torjuntaan.

Pakuria on käytetty syövän ehkäisemisen lisäksi muun muassa erilaisiin tulehduksiin ja suolistovaivoihin sekä työkyvyn ja jaksamisen kohentamiseen. Sitä on käytetty ulkoisesti jauheena myös muun muassa haavojen, ihottumien ja psoriasiksen hoitoon. Pakuri voi auttaa myös stressin ehkäisemisessä sillä se on adaptogeeni eli se auttaa elimistö sopeutumaan vaihteleviin olosuhteisiin ja pitkittyneisiin stressitiloihin.

 

Pakurin käyttö

Me suomalaiset olemme kahvinjuontikansaa, joten pakurikääpä on meille luonnollista käyttää. Pakuria voi nauttia sellaisenaan tai lisätä mahdollisesti kahvin tai teen joukkoon. Pakurikääpää suositellaan käyttämään säännöllisesti valmisteen ohjeiden mukaan. Pakurikäävän käytössä ei ole vaaroja, koska suurienkaan määrien käytöstä ei ole huomattu aiheutuvan haittavaikutuksia.

Pakurista on kautta aikojen tehty niin sanottua ”tikka-teetä”. Pakuriteetä tehdään jauheesta niin, että laitetaan kattilaan vettä, johon lisätään ohjeiden mukaan muutama teelusikallinen jauhetta ja keitetään n. 20-60 minuuttia. Puhdistamolla on myös laadukasta instant-pakuria, jota voi sellaisenaan sekoittaa kuumaan juomaan tai lisätä pirtelöön.

 

Muista nämä asiat!

-Pakuria kannattaa nauttia yhdessä C-vitamiinipitoisten marjojen ja hedelmien kanssa, sillä C-vitamiini muuttaa pakurin polysakkareiden tehoa moninkertaiseksi

-Älä käytä antibiootteja, penisiliiniä tai suonensisäistä glukoosia (diabeetikot) yhtäaikaa pakurikäävän kanssa, koska ne toimivat pakurikäävän vastavaikuttajina

-Pakurikäävän kerääminen ei ole jokamiehen oikeus vaan tarvitset keräämiseen maanomistajan luvan. Jos innostut keräämään pakuria itse niin muista, että sitä ei kannata kerätä maanteiden lähistöiltä, sillä pakuri kerää itseensä myrkkyjä liikennepäästöistä

-Pakurin kasvisolut eivät sula ihmisen ruoansulatusjärjestelmässä, joten keitä pakurijauheesta teetä saadaksesi pakurin tehoaineet ideaaliseen muotoon imeytymisen kannalta

 

Mitä pakurikääpä sisältää?

-Yli 200 erilaista fytoravinnetta.
-Superoksididismutaasia (SOD), voimakasta antioksidanttia, suuria määriä.
-Aminohappoja, melaniinia, kivennäisaineita, hivenaineita, vitamiineja, fenoleja, steroleja, polysakkarideja(esim. beta-glukaania), betuliinia, betuliinihappoa, lupeolia.

 

Pakurin ravintoarvot / 100g:

  • Energiaa: 339 kcal
  • Proteiinia: 2,5g
  • Rasvaa: 2,4g
  • Hiilihydraatteja: 75g

Tutustu muihin superfoodeihin

Tilaa Puhdistamon laadukasta Instant-pakurijauhetta

 

Katso myös: