Nokkonen – tuo polttava kiusankappale onkin takapihan oma superruoka

Edellisessä artikkelissa kerroimme kuusen kerkästä ja nyt on vuorossa puutarhojen ikuinen kiusankappale nokkonen. Tämä kiusallinen rikkakasvi on useimmille todellinen maanvaiva, josta on vain harmia. Jokainen tietää, miten ikävältä nokkosen pisto tuntuu. Mitäs jos kääntäisitkin asian positiiviseksi? Monikaan ei tiedä, että tämän lähes jokaisesta puutarhasta löytyvän nokkosen polttavan pinnan alla piilee todellinen ravintopommi

 

Voimaannuttava ravintopommi!

Nokkonen on luontomme ravinteikkaimpia rikkakasveja. Se voittaa ravintopitoisuudellaan jopa monet kotimaiset marjat, koska sisältää runsaasti C-vitamiinia, lehtivihreää, piitä, rautaa, magnesiumia ja kalsiumia. Erinomaisena raudan lähteenä pidetyn pinaatin se myös pieksee maan rakoon, sillä se sisältää seitsemänkertaisen määrän rautaa. C-vitamiinipitoisuudessa nokkonen voittaa appelsiinin viisikertaisesti. Nokkonen on myös erinomainen kalsiumin lähde, sillä se sisältää enemmän kalsiumia kuin maito. Nokkonen sisältää enemmän mineraaleja kuin mikään muu kotimainen kasvi!

Nokkonen edistää terveyttä monin tavoin. Nokkosta on käytetty lääkinnällisenä yrttinä jo ammoisina aikoina. Nokkosella on paranneltu erilaisia vaivoja, kuten ruoansulatusongelmia ja sokeritautia.

 

Monipuolinen nokkonen

Nokkonen on yksi suosituimpia villiyrttejämme, josta voi käyttää monipuolisesti terveellisten ruokien valmistukseen. Se on hyvä ravintolähde urheilijoille ja vegaaneille sekä raudan- ja kalsiuminpuutoksesta kärsiville. Nokkosen sanotaan myös lieventävän allergioita sekä edistävän ruoansulatusta ja nesteenpoistoa. Nokkosta voi käyttää myös ulkoisesti esimerkiksi ihon- ja hiustenhoidossa. Joku saattaa käyttää nokkosta jopa saunavihtana.

 

Nokkosen kerääminen

Nokkosen paras keräämisaika on kevät ja alkukesä, joten sen kerääminen kannattaa tehdä ennen kukintaa. Parhaita ja ravinteikkaimpia ovat pienet ja tuoreet kirkkaanvihreät latvaversot. Jätä nokkosen varret pois.

Nokkosta ei kannata kerätä ihan mistä sattuu vaan kasvuympäristö on syytä tutkia. Nokkoset keräävät ympäristöstä nitraattia, joka muuttuu elimistössä nitriitiksi. Sen vuoksi nokkosta ei kannata kerätä autoteiden eikä koirien lenkkipolkujen varsilta. Nokkoset on syytä jättää poimimatta myös lantakasojen, ulkohuussien ja kaatopaikkojen lähistöltä. Kerää nokkoset puhtailta kasvupaikoilta, kuten esimerkiksi niittyjen keskeltä.

Haluat varmasti välttyä nokkosten poltteilta, joten niiden keräämisessä kannattaa käyttää pitkiä housuja ja vahvoja käsineitä.

 

Nokkosen käyttö

Nokkosen keräämisaika on lyhyt, joten sitä kannattaa kerätä talteen ja säilöä talven varalle. Nokkosta voi kuivata tai pakastaa.

Pakastettava nokkonen huuhdellaan ensin huolellisesti ja kiehautetaan runsaassa vedessä. Keitetyt nokkosenlehdet huuhdellaan vielä uudelleen, jonka jälkeen ne puristetaan kuiviksi. Lehdet voi pakastaa joko pienissä pakasterasioissa tai jääpalakuutioastiassa. Pakastettuja nokkosia voi käyttää esimerkisi smoothiessa tai erilaisissa viherjuomissa

Kuivattavat nokkosenlehdet huuhdellaan ensin ja sen jälkeen asetetaan kuivumaan tasaisesti esimerkiksi kiertoilmauuniin. Kuivata nokkosenlehdet aivan rapeiksi, ettei ne homehdu. Nokkoset voi myös kiehauttaa huuhtelun jälkeen, jos haluaa varmistua niiden puhtaudesta. Täysin kuivuneet lehdet voi murustaa hienoksi vihreäksi jauheeksi lasipurkkeihin. Kuivattua nokkosta voi käyttää monien erilaisten ruokien valmistukseen. Kuivattu nokkonen sopii hyvin erilaisten lättyjen, pirtelöiden, munakkaiden ja pataruokien valmistukseen sekä keittoihin.

Nokkonen sopii hyvin myös teen valmistukseen. Hyvän viherteen saa laittamalla pari ruokalusikallista kuivattua nokkosta hautumaan kuumaan veteen ja hunajaa mausteeksi.

 

 

Resepti: Vihreä nokkosjuoma nokkonen

  • 3dl pieniä nokkosenlehtiä
  • 0,3dl sitruunan mehu
  • 1dl kylmää vettä

Ohje: Huuhtele nokkoset hyvin, kiehauta kattilassa ja huuhtele uudelleen. Sekoita kaikki ainekset keskenään sekoittimella tasaiseksi juomaksi.

Saat tästä välipalajuomasta vieläkin ravitsevamman saat, kun lisäät juomaan esimerkiksi marjoja, kokonaisen banaanin tai muita hedelmiä, kuten avokadon tai päärynän.

 

Nokkosvalmisteet

Nokkosta ei ole pakko poimia itse vaan nokkosen tuomista terveyshyödyistä voi nauttia myös nokkosvalmisteiden avulla. Nokkosesta on tehty erilaisia jauheita ja puristeita. Voit tutustua eri nokkosvalmisteisiin tästä linkistä 

 

Tutustu myös: