Tätä superruokaa on keväällä kaikkialla luonnossa! Näin valmistat keväisen voimajuoman

kuusenkerkkä
Kuusen kerkkä

Kuusenkerkkä – luonnon oma keväinen superruoka!

Miksi ostaisit kaikki ruoka-ainekset kaupasta, kun luonnostakin löytyy niin paljon parempia vaihtoehtoja? Yksi tällainen vaihtoehto on kuusenkerkkä. Kuusenkerkät ovat juuri nyt parhaimmillaan ja sitä on saatavilla lähes kaikkialla.

Kuusenkerkkä on  kuusen oksien päässä oleva vuotuinen kasvuosa, jonka erottaa helposti vaalean vihreästä väristä. Kuusenkerkän keräysaika on keväästä alkukesään, jolloin kerkän neulaset ovat vielä pehmeitä ja tuoreita. Kuusenkerkkiä on erittäin helppo ja nopea kerätä suuriakin määriä. Voit pakastaa kerkät ja nauttia niitä vaikka koko talven yli. Pidä kuitenkin mielessä, että kuusenkerkkien kerääminen ei ole jokamiehenoikeus vaan siihen vaaditaan maanomistajan lupa.

 

KUUSENKERKÄN TERVEYSVAIKUTUKSET

Kuusenkerkät sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiinia, hivenaineita ja antioksidantteja.

Kuusenkerkän tunnetuin hyöty on sen hengitystieongelmia helpottava vaikutus. Kerkkä toimii apukeinona muun muassa yskään ja keuhkoputkentulehdukseen, sillä sen on havaittu avaavan hengitysteitä, irrottavan limaa, lievittävän tulehdusta ja tappavan bakteereja. Kerkkää on käytetty myös kihdin, reuman, keripukin ja reumatismin hoitoon sekä todettu lievittävän sappi- ja vastavaivoja sekä lihaskipua. Kerkän sanotaan myös vilkastuttavan verenkiertoa. On tarinoita, että kuusenkerkkä ja muut havupuutuotteet auttaisivat syövästä parantumisessa. Katso tästä tarina.

Kuusenkerkkä ja muut havupuutuotteet ovat aivan varmasti hyödyllisiä terveydelle, mutta ehkä kannattaa suhtautua oheiseen tarinaan hieman varauksella.

 

KUUSENKERKÄN KÄYTTÖ

Kuusenkerkät voi syödä ihan sellaisenaan vaikka suoraan puusta tai pakastaa ja napostella jäisinä. Ne sopivat hyvin miedon ja makean makunsa puolesta myös salaattien joukkoon.  Paras käyttötapa kuusenkerkälle on ehkä kuitenkin osana smoothieta tai viherjuomaa.

Kuusenkerkästä voi tehdä myös yskänlääkejuoman sekoittamalla kourallisen kerkkiä kuumaan veteen ja hauduttamalla 10 minuuttia, jonka jälkeen juoma siivilöidään ja maustetaan vaikka luomuhunajalla. Todellisen flunssajuoman saat lisäämällä hauduttamiseen muutaman palan tuoretta inkivääriä.

Pakastaminen on paras tapa säilöä kuusenkerkkää. Kerkät voi myös kuivata, mutta silloin kerkästä katoaa runsaasti ravintoaineita. Jotkut saattavat olla kuusenkerkälle allergisia, joten kannattaa aloittaa käyttö maltillisilla määrillä.

 

 

Eikö olekin ihmeellistä, että luonnosta löytyy vaikka miten paljon oikeasti todella terveellistä ravintoa, mutta sitä ei ymmärrä aina edes ajatella ja tulee vain ostettua suurin osa ruokatarvikkeista kaupan tiskeiltä? Mikset siis kauppareissun sijaan pakkaisi astiaa reppuun ja lähtisi rentouttavalle reippailulle luontoon keräilemään kuusenkerkkiä. Sinun ei tarvitse luonnon omien antimien kohdalla miettiä, että ”kuinkahan paljon tässäkin on kaiken maailman säilöntä- ja lisäaineita” vaan voit olla varma, että kyseessä on täysin puhdas luonnontuote ja kaiken lisäksi vielä ilmainen.

 

 

RESEPTI: KEVÄINEN VOIMAJUOMAkuusenkerkkä

  • Iso kourallinen jäisiä kuusenkerkkiä
  • 1dl mansikoita
  • 1dl mustikoita
  • 1 (luomu)banaani
  • 2 dl (luomu)appelsiinimehua
  • 1dl vettä
  • Voit lisätä halutessasi stevia-makeutusainetta

 

Tee reseptistä välipala- tai palautusjuoma

Lisäämällä reseptiin kaksi kananmunaa tai kauhallisen heraproteiinia (mansikka tai vanilja) saat loistavan treenin jälkeisen palautusjuoman tai ravitsevan välipalajuoman, joka käy hyvin kokonaisesta ateriasta.

 

Katso myös: