Juhannuksena grillit hohkaavat kuumana ja kaupan makkara- ja pekonihyllyt paistavat tyhjyyttään. Makkara ja pekoni eivät kuitenkaan ole terveydelle parasta herkkua, vaikka maultaan voivatkin olla lähellä monen sydämiä. Makkara ja pekoni ovat nimittäin jalostettuja lihoja, joiden syöminen saattaa nostaa sydäntautiriskiä jopa 40 prosentilla ja kakkostyypin diabeteksen riskiä 20 prosentilla. Tässä kevyet juhannusherkut terveellisempään juhannuksen viettoon, jotka auttavat sinua mahtumaan kesämekkoosi vielä juhannuksen jälkeenkin.

KEVYET JUHANNUSHERKUT – 

ALKUPALAKSI RAIKASTA MANSIKKA-AVOKADO-FETASALAATTIA

Kevyet juhannusherkut

Ainekset:

  • 1 ruukku Frisee-salaattia
  • 1 tomaatti
  • 1/2 kurkkua
  • 1 avocado
  • 150g fetaa
  • 250g mansikoita
  • 2 rkl öljyä

Ohje: Pese ja revi salaatti. Asettele lautaselle. Lisää salaatin päälle tomaatti, kurkku ja avocado pilkottuna sekä feta ja öljy. Ota mansikoista kannat pois ja pilko puoliksi. Lisää lopuksi salaatin päälle. Helppoa ja yksinkertaista.

Kuva ja ohje täältä 

 

KEVYET JUHANNUSHERKUT – 

PÄÄRUOAKSI LOHI- JA KASVISVARTAITA

Kevyet juhannusherkut

Lohivartaat:

Ainekset:

600g lohifileetä

Marinadi:

  • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl rypsiöljyä

Kasvisvartaat:

  • 200g kirsikkatomaatteja
  • 150g tuoreita herkkusieniä
  • 100g salottisipulia

Grillaukseen:

1 rkl rypsiöljyä

Ohje: Leikkaa lohifilee noin 3×3 sentin kuutioiksi ja pujota grillivartaisiin. Jos käytät puisia grillitikkuja, liota niitä ensin noin 20 minuuttia kylmässä vedessä. Pane vartaat laakeapohjaiseen astiaan odottamaan. Sekoita marinadin aineet keskenään. Sivele marinadia lohivartaiden pintaan ja nosta jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi.

Pujota kasvisvartaisiin ensin kirsikkatomaatit, sitten herkkusienet ja viimeiseksi sipulit. Puolita sipulit, jos ne ovat kovin kookkaita. Sekoita soijakastike ja öljy keskenään ja sivele seosta kasvisvartaiden pintaan.

Kuumenna grilli ja aloita kypsentäminen kasvisvartaiden sipulipäästä. Kun sipulit alkavat pehmetä, siirrä vartaat kokonaan grilliin kypsymään. Kääntele välillä ja sivele pintaan soija-öljyseosta. Nosta myös lohivartaat grilliin ja anna kypsyä välillä varovasti kääntäen 10–15 minuuttia.

Koristele lohi- ja kasvisvartaat tillillä ja pirskottele päälle sitruunamehua. Tarjoa lohi- ja kasvisvartaat uusien perunoiden ja salaatin kera.

Kuva ja ohje täältä 

KEVYET JUHANNUSHERKUT – JÄLKIRUOAKSI SUUSSA SULAVIA GRILLATTUJA ANANASPALOJA

Kevyet juhannusherkut

Ainekset: 

  • 1 ananas
  • suolaa 
  • kuivattua chiliä
  • kookosjogurtti (tai turkkilainen jogurtti)

Ohje: Leikkaa ananas veneiksi (jätä kuori), poista ananaksen keskellä kulkeva kovempi puinen ”ruoto”, ja leikkaa viillot kuoreen asti. Paista ananaksia joko grillissä tai paistinpannulla (käytä tällöin kookosöljyä paistamiseen), kunnes ne saavat rusehtavan pinnan. Ripottele paistopinnan päälle ripaus laadukasta suolaa sekä kuivattua chiliä, käytä chiliä hillitysti ettei se jätä alleen muita makuja. Tarjoile  maustamattoman kookosjogurtin (esim. Alpro) ja tuoreiden mansikoiden kera.

Kuva ja ohje täältä 

KEVYET JUHANNUSHERKUT –

TARJOA VIERAILLE TERVEELLISTÄ APPLE PIE RAAKAKAKKUA 

Kevyet juhannusherkut

Pohja

  • 1 dl maapähkinää
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl parapähkinää
  • 6 Medjoul-taatelia (kivet poistettuna)
  • ripaus laadukasta suolaa

Täyte

  • 1 1/2-2 vihreää omenaa
  • 3,5-4 dl Cashew-pähkinöitä (yön yli liotettuna, tai väh 3 tuntia)
  • 2 tl hunajaa (tai muuta makeutusta kuten vaahterasiirappia tai koivusokeria)
  • 0,5 tl kanelia
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 1 dl kaakaovoita (sulatettuna hennossa vesihauteessa)
  • ripaus suolaa

Pinnalle

  • 1/2 vihreä omena
  • ripaus kanelia

Ohje: Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa. Painele pohja irtopohjavuoan pohjalle tiiviisti (käytä leivinpaperia vuoan pohjalla ja reunoilla). Nosta pohja hetkeksi jääkaappiin ja valmista täyte.

Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa, suosittelen käyttämään hyvälaatuista suolaa myös makeissa leivonnaisissa, sillä se saa makeatkin maut maistumaan entistä makeammilta. Levitä täyte pohjan päälle ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään pariksi tunniksi. Koristeena käytin juustohöylällä ohueksi suikaloitua omenaa (käytä suikaleita hetki kylmässä sitruunavedessä, jotta ne eivät ala tummumaan) sekä ripauksen kanelia.

Kuva ja ohje täältä 

Tutustu myös: