Mitä kollageeni on? Mihin sitä tarvitaan?

mitä kollageeni on

Mitä kollageeni on?

Kollageeni on proteiinia, jota löytyy ihmiskehosta lähes joka paikasta, kuten ikenistä, hampaista, rustoista, verisuonista ja ihosta.

Kollageeni on tukikudosten proteiinia eli se toimii sidekudoksen, rasvakudoksen, luukudoksen, verikudoksen ja rustokudoksen rakennusaineena. Kollageeni on kehon yleisin proteiini ja kaikista kehossa olevista proteiineista noin 30-40% kollageenia ja kaikesta kehon sidekudoksesta noin 80% on kollageenia.  

 

Kollageeni on vastuussa ihon kimmoisuudesta!

Nuorella ihmisellä kollageenintuotanto on suurimmillaan, mutta hiljalleen 25-40 vuoden iän myötä kehon oma kollageenintuotanto alkaa hidastua ja lopulta kollageenintuotanto loppuu kokonaan. Tästä johtuen ihmisen iho alkaa ikääntyessä rypistyä ja tulla veltommaksi, hiukset alkavat ohentua ja nivelet jäykistyä.  

 

Mistä ruoista kollageenia saa?

Kollageenia ei saa kasviksista, marjoista tai hedelmistä, vaikka niistä saa runsaasti useita muita terveydelle tärkeitä ravintoaineita ja myös C-vitamiinia, jota tarvitaan kollageenin muodostamiseen. Sen sijaan ihminen tuottaa tarvitsemansa kollageenin tarvittavista rakennuspalikoista, joita saa muun muassa lihasta, kalasta ja proteiinia sisältävistä kasvituotteista. Kollageenia syntyykin aminohapoista, jotka tarvitsevat C-vitamiinia kollageenisynteesin muodostumiseen.

Kollageeni ei toimi ilman C-vitamiinia. Joten ihmisen tulee syödä ruokia, jotka sisältävät kollageenin muodostukseen vaadittavia aminohappoja sekä C-vitamiinia.

Ihmiskeho ei voi myöskään suoraan käyttää hyväksi ruoasta saatua kollageenia, vaan keho pilkkoo kollageenin ensiksi aminohapoiksi ja jos keho on kollageenin tarpeessa, alkaa se tuottaa saamiensa rakennuspalikoiden avulla kollageenia tarvittavista aineksista.

 

Laadukkaat kollageenilisät

Laadukkaat kollageenituotteet sisältävät usein kollageenin muodostamiseen tarvittavia rakennusaineita eli aminohappoja ja samoin myös C-vitamiinia. Tällaisia laadukkaita tuotteita ovat muun muassa Arctic Pure Kollageeni & Biotiini, joka on tehokas yhdistelmävalmiste, joka sisältää ihon hyvinvoinnin kannalta tärkeitä valmisteita: kollageenia, biotiinia, sinkkiä ja C-vitamiinia.

Puhdas+ Sport Collagen sisältää 100 % hydrolysoitua nautakollageenia, C-vitamiinia (askorbiinihappo) sekä OptiMSM-jauhetta. Tuote sopii erinomaisesti liikuntaa aktiivisesti harrastaville naisille.

 

Katso myös: