Säännöllinen ateriarytmi – tämän takia se kannattaa!

Tämä artikkeli sisältää:

Säännöllinen ateriarytmi on näin äkkiseltään ajateltuna hyvin simppeli juttu, mutta moni kamppailee säännöllisen ateriavälin puuttumisen kanssa. Säännöllisellä ateriarytmillä onkin todella tärkeä osa terveellisessä ruokavaliossa ja painonpudotuksessa/painonhallinnassa. Säännöllisyyttä kannattaa ehdottomasti lähteä harjoittamaan samantien, jos se on vielä omasta arjesta hukassa.

 

Miksi säännöllinen ateriarytmi on tärkeää?

Säännöllisen syömisen avulla annat kehollesi päivän mittaan tasaisesti energiaa, jonka ansiosta vähennät väsymyspiikkejä päivistäsi. Samalla pidät nälkäkiukut poissa ja varmistat paremmin, että jaksat virkeänä aamusta iltaan. Säännöllisyyden avulla varmistat myös helpommin, ettet syö liian suuria ruoka-annoksia päivän aikana, etkä niin helposti ylitä päivittäistä energiansaantiasi. Säännöllisyydestä löytyy myös usein apu jatkuvan napostelun vähentämiseen, joka on yksi suuri syy muun muassa tasaiseen painonnousuun.

 

Yleisimmät ongelmat huonossa ateriarytmissä

Hyvin monella ongelmana on aamupäivän aikana liian pitkäksi venyvä ateriaväli tai aterioiden kokonaan väliin jättäminen, joka johtaa usein iltaa kohti yltyvään jatkuvaan naposteluun. Monesti ongelmana on myös toistuvasti nälän liian pitkälle päästäminen, joka johtaa liian suurten annosten tankkaamiseen, jonka vuoksi kerralla syödään paljon enemmän energiaa kuin oikeasti tarve olisi.

Säännöllisen ateriarytmin ja maltillisen kokoisten annosten avulla pystyt hyvin nopeastikin vaikuttamaan päivittäiseen olotilaasi ja voit saada painon laskuun.

 

Säännöllinen ateriarytmi lähtee hyvästä aamupalasta!

Terveellisen ja sopivan kokoisen aamupalan avulla annat kehollesi sen tarvitsemaa energiaa koko yön kestäneen paaston jälkeen, jonka ansiosta täytät heti aamusta yön aikana tyhjentyneet energiavarastosi ja saat virtaa aamupäivääsi! Aamupalalautaselta olisi hyvä löytyä niin hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja (esim. kaurapuuron muodossa), proteiinia (esim. kananmunaa) kuten myös hyviä rasvoja (esim. avokadoa). Terveellisen aamupalan jälkeen kannattaa varmistaa, että nautit päivän seuraavat ateriat aina tasaiseen tahtiin 3-4 tunnin välein.

Aamupalan syömisestä ollaan montaa mieltä, mutta itse kannata kunnollisen aamupalan syömistä viikon jokaisena päivänä.

 

Vinkki säännöllisyyden harjoittamiseen

Mitäpä jos seuraavan viikon tai parin aikana kiinnittäisit enemmän huomiota säännöllisen ateriarytmin ylläpitämiseen? Pitäisit kirjaa mihin aikaan päivittäin syöt ja teet havaintoja, toistuuko jokin tietty kaava päivissäsi?

Jos huomaat esimerkiksi muutaman päivän jälkeen, että aina lounaan jälkeen sinulle tulee pitkä väli ennen seuraavaa ateriaa, jonka myötä olet usein iltaisin tankannut suuria annoksia, mitä jos jatkossa pakkaisit itsellesi kassiin mukaan pienen välipalan, jonka voit nauttia lounaasta noin kolmen tunnin kuluttua? Tästä pienestä muutoksesta voi olla iso apu iltasyöpöttelyn vähenemiseen.

 

Katso myös:

Ruokavavalio painonpudotukseen
5/5

Pudota painoa syömällä!

Tilaa monipuolinen ja terveellinen ruokavalio vain hintaan 24,95€!

Tilaa Ilmainen painonpudottajan ruokavalio

Syötä alle sähköpostiosoitteesi ja ruokavalio toimitetaan muutamassa minuutissa sähköpostiisi.