Ruokavalion merkitys painonpudotuksessa – paljonko ruokavalio merkitsee?

ruokavalion merkitys painonpudotuksessa Ruokavalion merkitys painonpudotuksessa saattaa olla jopa 70-80%, joten tämän vuoksi on hyvin tärkeää tietää mitä päivittäin suusta alas laittaa ja kuinka paljon päivän ateriat pitävät sisällään energiaa ainakin suurin piirteisesti!

Tutustu Pudota painoa syömällä -ruokavalioon ja hanki itsellesi edulliseen hintaan (24,95€)!

 

Miksi ruokavalion rooli on niin suuri painonpudotuksessa?

Onnistunut painonpudotus on yhtä kuin toistuva päivittäinen energiavaje, jolloin kulutat enemmän energiaa kuin saat ruokavaliostasi päivittäin!

Hyvin suunnitellun ja toteutetun ruokavalion avulla pystyt kontrolloimaan päivittäistä energiansaantiasi ja varmistamaan, että saat ruokavaliostasi päivittäin juuri sopivan energiavajeen, joka takaa maltillisen ja tasaisesti laskevan painon.

Jos et kiinnitä ruokavalioosi juuri ollenkaan huomiota ja syöt mitä sattuu ja milloin sattuu, silloin arkinen aktiivisuus ja säännöllinen liikuntakaan eivät takaa, että painosi lähtee laskusuuntaan, jos saat syömistäsi aterioista enemmä energiaa kuin kulutat. Tämä onkin monen painonpudotusta havittelevan yleinen ongelma, koska moni ajattelee, että pelkkä liikkumisen lisääminen riittää. Tällöin saattaa kuitenkin käydä niin, että liikkumisen lisäämisen lisäksi syöty energiamäärä kasvaa, jolloin painosi saattaa junnata paikallaan tai pahimmassa tapauksessa nousee tasaiseen tahtiin, vaikka olisit kuinka aktiivinen.

 

Näin pystyt kontrolloimaan painoasi energiansaannin avulla:

 • Saat ruokavaliosta vähemmän energiaa kuin kulutat = painosi laskee
 • Saat ruokavaliosta saman verran energiaa kuin kulutat = painosi pysyy samassa (painonhallinta)
 • Saat ruokavaliosta enemmän energiaa kuin kulutat = painosi nousee

 

Mikä on hyvä päivittäinen energianvaje?

Hyvänä energiavajeena pidetään yleisesti noin 500 kaloria päivässä. Energiavajeen suuruuteen vaikuttaa muun muassa päivittäinen aktiivisuus ja sukupuoli. Jos arkesi on hyvin aktiivista ja kulutuksesi on jopa 2500-3000 kalorin luokkaa, silloin voit venyttää päivittäisen energiavajeesi jopa tuhanteen kaloriin. Jos taas arkesi on melko passiivista ja kulutuksesi 2000 kalorin luokkaa tai alle, silloin energiavajeen on hyvä olla maksimissaan suositellun 500 kalorin verran.

500 kalorin päivittäinen energianvaje tekee viikossa yhteensä 3500 kalorin energiavajeen, joka tarkoittaa puolen kilon painonpudosta! Kuukaudessa tämä tekee yhteensä 2 kiloa ja kolmessa kuukaudessa jo 6 kiloa! Mieti, jos kolmen kuukauden kuluttua tästä hetkestä eteenpäin puntarisi näyttäisi -6 kiloa? 

Etkö tiedä kuinka paljon kulutat? Käy laskemassa täältä päivittäinen kulutuksesi!

 

Koosta päivän energiansaantisi hyvistä lähteistä!

Jotta olotilasi pysyy hyvänä ja tunnet kylläisyyttä pitkin päivää, kannattaa sinnun koostaa päivän ateriasi järkevästi ja terveellisesti. Näin pystyt varmistamaan, että saat päivittäin tasaiseen tahtiin monipuolisesti kehosi tarvitsemia ravintoaineita ja energiaa, jotka molemmat tukevat terveyttäsi ja joiden ansiosta varmistat, että tippunut paino lähtee mahdollisimman paljon kehosi rasvavarastoista.

Liian yksipuolisella ruokavaliolla et pitkälle pötki ja jos esimerkiksi ruokavaliosi sisältää hyvin vähän proteiinia, silloin kovalla vaivalla tiputtamasi paino saattaa lähteä lihaksistasi, jota kannattaa pyrkiä välttämään mahdollisimman paljon. Tärkein, mitä sinun tulisi saada omassa kehossasi vähennettyä on kehossasi oleva rasva, eikä niinkään kehosi nesteet tai lihakset. Tämän tavoitteen saavuttamisessa auttaa parhaiten järkevästi ja hyvin laadittu ruokavalio.

Joten älä päätä syödä mitä sattuu 1500 kalorin edestä, vaan varmista, että päivän jokaiselta aterialtasi löytyy monipuolisesti eri proteiininlähteitä, hyviä rasvoja ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja.

Pudota painoa syömällä -ruokavalio sisältää kattavat ja selkeät ohjeet, joiden avulla hoikistut syömällä! Tutustu ruokavalioon tästä linkistä!

 

Älä koskaan laske päivittäistä energiansaantiasi liian alhaiseksi!

Olet saattanut ajatella, että mahdollisimman vähäinen syöminen auttaa saamaan painosi laskuun kaikista tehokkaimmin ja nopeimmin, mutta tällaista tapaa miettiessä kannattaa huomioida myös oma terveys ja miettiä, kannattaako takertua sellaisiin keinoihin, jotka saattavat kyllä saada painon hetkellisesti notkahtamaan alaspäin, mutta jotka pitkässä juoksussa nakertavat hyvinvointiasi? Meidän mielestä missään nimessä ei! Terveytesi ja hyvinvointisi ovat tärkeintä ja arvokkainta mitä sinulla on ja tämän vuoksi sinun kannattaa tarttua vain sellaisiin keinoihin, jotka auttavat lisäämään näitä kahta!

 

Liian niukkaenergisen ruokavalion haitat: 

 • Aineenvaihdunta hidastuu (säästöliekki)
 • Lihasmassa alkaa kadota
 • Mieliteot ja herkkuhimot kasvavat
 • Yleinen jaksaminen heikkenee
 • Jatkuva palelu voi lisääntyä
 • Kilpirauhasen ongelmat saattavat lisääntyä
 • Hormonitoiminta saattaa ajautua epätasapainoon

Emme suosittele menemään päivittäisen energiavajeen kanssa liiallisuuksiin ja tämän vuoksi pidämme 1500 kalorin energiansaantia päivässä miniminä!

 

Hyvä energiajako päivän eri aterioille

Alla esimerkki energianjaosta eri aterioille 1600 kalorin ruokavaliossa.

 • Aamupala: 300 kaloria
 • Lounas: 350 kaloria
 • Välipala: 250 kaloria
 • Päivällinen: 400 kaloria
 • Iltapala: 300 kaloria

Huom! Jos olet mies tai päivittäinen aktiivisuutesi on korkeaa ja kulutuksesi suurempi, silloin suosittelemme kasvattamaan päivän aterioiden energiamäärää maltillisesti tai lisäämään päivään kaksi välipalaa!

Tilaa Ilmainen painonpudottajan ruokavalio

Syötä alle sähköpostiosoitteesi ja ruokavalio toimitetaan muutamassa minuutissa sähköpostiisi.