Pudota painoa syömällä – 5 vinkkiä onnistumiseen!

Onnistuneeseen painonpudotukseen liittyy usein paljon erilaisia uskomuksia, joista useimmilla ei ole mitään tekemistä onnistuneen lopputuloksen kanssa. Olet saattanut esimerkiksi aiemmin pudottaa muutamia kiloja ketoilemalla, joten saatat ajatella, että se on ainoa tie onnistumiseen, vaikka viime kuukaudet tai jopa vuodet olet kamppaillut takaisin tulleiden kilojen kanssa. Osa saattaa ajatella, että kalorit ja ateriamäärät tulee viedä mahdollisimman minimiin, jotta voisi onnistua, koska eihän painoa pudottaessa saa syödä juuri mitään? Tällaista keinoa noudattavat jaksavat useimmiten parista päivästä muutamaan viikkoon, jonka jälkeen jatkuva nälkä ja huono olo ovat tehneet tehtävänsä ja tuntuu mukavammalta palata vanhojen tapojen pariin… Mieluummin kilot kuin kärsimys!

Uskomuksia on monia ja samoin myös keinoja pudottaa painoa. Siinä missä yksi tapa sopii sinulle, ei se välttämättä sovi ollenkaan esimerkiksi naapurillesi.

Meistä jokainen on oma yksilönsä ja siksi onkin tärkeää löytää juuri itselle parhaiten sopiva keino pudottaa painoa kokeilemalla eri keinoja. Tärkeää onkin oppia ettei tarvitse takertua vain yhteen tiettyyn painonpudotuskeinoon ja kamppailla sen toimimattomuuden kanssa vuosikausia, vaan on hyvä tiedostaa epäonnistumisen jälkeen, että ”tämä tapa ei nyt toimi kohdallani, kokeilenpa jotain toista” ja päästää toimimattomasta tavasta irti.

 

Painonpudotuksen ei tarvitse tuntua kärsimykseltä!

Oli keinoja kuinka monta tahansa, sen voimme kuitenkin sanoa ohjenuoraksi omaa keinoa etsiessä, että painonpudotusmatkan ei tulisi koskaan tuntua kärsimykseltä, koska silloin matka loppuu monesti lyhyeen ja usein kyseinen keino voi pahimmassa tapauksessa olla terveydelle haitallinen.

Terveellisyyden, monipuolisuuden ja turvallisuuden olemme halunneetkin ottaa tarkasti huomioon uuden Pudota painoa syömällä -ruokavaliomme kanssa, jossa saat syödä vatsasi täyteen terveellistä ruokaa ja samalla painosi tippuu viikkojen edetessä. Voit tutustua ruokavalioon tästä linkistä tai tilata sen alta. 

 

Alla viisi hyödyllistä vinkkiä, joiden avulla voit muokkailla ruokavaliostasi enemmän painonpudotusta tukevan:

Vinkki 1. hahmota ongelmakohdat ruokavaliossasi ja käy niihin yksi kerrallaan kiinni!

On tärkeää istua hetkeksi alas ja miettiä rehellisesti, mikä tämän hetkisessä ruokavaliossa tai syömistottumuksissa aiheuttaa painonnousua? Kirjoita syyt paperille ylös. Syitä saattaa löytyä yksi tai useampi (usein niitä löytyy monia). Näitä voivat olla muun muassa; iltaherkuttelu, yösyöminen, jatkuva ulkonasyöminen, jatkuva napostelu, runsas mehujen ja limsojen juonti….  Kun olet selvittänyt syyt, sinun on paljon helpompi ryhtyä pohtimaan ratkaisuja ongelmiin yksi kerrallaan. 

 

Vinkki 2. Kuvittele päivän ateriasi samalle pöydälle, minkä värinen pöytäsi on?

Mitä värikkäämpi pöytäsi on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä syöt kevyemmin. Miksi? Runsas kasvisten, hedelmien ja marjojen syöminen on ensinnäkin erittäin terveellistä; saat niistä riittävästi kuituja, vitamiineja ja mineraaleja, mutta sen lisäksi runsaalla kasvisten syömisellä pidät päivittäiset ateriasi kevyinä, koska kasvikset sisältävät niukasti energiaa. 

Jatkossa aina ateriaa lautaselle kootessa muista pysähtyä hetkeksi huomioimaan ateriasi väriä. Jos ateriasi on väriltään hyvin ”olematon”, hae jääkaapista kylkeen salaattia, hedelmää tai marjoja! Nappaa jatkossa kaupasta rohkeasti uusia vaihtoehtoja ostoskärryyn ja kokeile muitakin kuin tuttuja ja turvallisia. 

 

Vinkki 3. Panosta aamupäivän syömiseen!

Hyvin monella painonnousu johtuu iltasyöpöttelystä ja iltasyöpöttelyä lisää monen kohdalla liian vähäinen energiansaanti aamupäivällä. Kun varmistat, että syöt aamulla kunnon terveellisen aamupalan ja muutaman tunnin päästä terveellisen ja monipuolisen lounaan, silloin onnistut pitämään verensokerisi tasaisempana koko päivän ajan, eikä valtava nälkä yllätä illalla. 

 

Vinkki 4. Syö kun syöt ja pyri muina aikoina olemaan syömättä!

Vaikka päivän ateriasi olisivat terveellisiä ja kevyitä kokonaisuuksia, voi aterioiden välissä tapahtuva napostelu vesittää painonpudotustavoitteesi. Energiaa voi nimittäin kertyä helposti jopa useiden satojen kalorien edestä, jos kätesi käy vähän väliä karkkipussissa, hamuaa suklaapaloja tai popsit pähkinöitä. Jatkossa napostelun välttämiseksi tuo huomiosi aina läsnäolevaan hetkeen, jolloin kätesi on sukeltamassa pussiin. Muistuta itseäsi tavoitteestasi ja tsemppaa itseäsi olemaan napostelematta.

Ps. Jos ateriaväli meinaa venyä turhan pitkäksi, ajasta itsellesi herätyskello soimaan noin 3-4 tunnin päähän edellisestä ateriasta. Näin pystyt paremmin noudattamaan säännöllistä ateriarytmiä ja mieliteot vähenevät aterioiden väleistä. 

 

Vinkki 5. Tiedä ainakin suurin piirtein kuinka paljon syöt!

Onnistuneen painonpudotuksen kulmakivi on se, että päivittäinen energiansaantisi alittaa päivittäisen kulutuksesi. Tämän vuoksi on tärkeää olla tietoinen ainakin suurinpiirteisesti kuinka paljon energiaa päivässä syöt ja kuinka paljon energiaa suurinpiirtein kulutat.

Jotta voit tietää, kuinka paljon energiaa syöt, voit ottaa alkumetreille avuksi netistä löytyvän kalorilaskurin (esimerkiksi Sulamo) tai kalorinlaskentaan suunnitellun sovelluksen. Sovellukseen kirjaat päivän ateriasi. Jos et halua olla näin tarkka, voit suurinpiirteisesti arvioida aterioiden energiamääriä tarkastelemalla tuotteiden ravintosisältötaulukoita. 


Huom! Emme suosittele syömään alle 1500 kaloria päivässä, koska kehosi tarvitsee riittävästi energiaa jo pelkästään kehosi perustoimintojen ylläpitämiseen tietyn määrän (keuhkot, sydän, aineenvaihdunta…). Tutustu uuteen Pudota painoa syömällä -ruokavalioomme, jossa syöt päivittäin viisi terveellistä ateriaa!


 Ps, Muista, ettei kaikkea tarvitse laittaa heti uusiksi. Panosta halutessasi alkumetreillä aina yhteen tai kahteen muutokseen kerrallaan ja varmista, että muutokset juurtuvat arkeesi ennen kuin alat muuttamaan seuraavia. Näin etenet ehkä hitaammin, mutta sitäkin varmemmin oikeaan suuntaan. 

 

Tilaa Ilmainen painonpudottajan ruokavalio

Syötä alle sähköpostiosoitteesi ja ruokavalio toimitetaan muutamassa minuutissa sähköpostiisi.