Sopivatko painonpudotus ja omenaviinietikka yhteen? Auttaako omenaviinietikan juominen tehostamaan painonpudotusta? Lue vastaukset!

Jos olet pysynyt viime vuosien painonpudotustrendien harjalla, olet varmasti kuullut omenaviinietikasta ja sen kyvystä tehostaa painonpudotusta. Omenaviinietikan tehoon luottavat kertovatkin, että nauttimalla pari omenaviinietikkaruokalusikallista päivässä, pystyt tehostamaan painonpudotusta, koska omenaviinietikan uskotaan vähentävän nälän tunnetta, tehostavan ruoansulatusta ja polttavan rasvaa.

Ennen kuin otat omenaviinietikan osaksi päivittäisiä rutiienjasi, lue mitä tutkijat omenaviinietikasta oikeasti sanovat.

 

Tässä artikkelissa:

painonpudotus ja omenaviinietikka

Omenaviinietikan energia- ja ravintopitoisuus

Omenaviinietikassa on hyvin vähän energiaa, vain 3 kaloria yhtä ruokalusikallista kohtaan.

Omenaviinietikka pitää sisällään yhdistettä, jonka uskotaan tehostavan terveyttä. Tämä yhdiste on etikkahappo, jota löytyy oikeastaan kaikista etikoista, joita kaupasta löytyy, muun muassa punaviinietikasta ja balsamiinietikasta.

 

Painonpudotus ja omenaviinietikka

Omenaviinietikan juominen pelkästään ei ole ratkaisu pysyvään painonpudotukseen. Tärkeämmässä roolissa ovat päivittäinen ruokavalio ja maltillinen energiavaje, aktiivisuus ja muun muassa riittävä lepo ja palautuminen.

Yksi pieni tutkimus kuitenkin puolsi omenaviinietikan hyötyjä painonpudotuksessa; Japanilaiselle ryhmälle aikuisia juotettiin päivittäin 1-2 ruokalusikallista omenaviinietikkaa, jonka lopputuloksena omenaviinietikkaa juoneet painoivat vähemmän kuin henkilöt, jotka eivät juoneet omenaviinietikkaa. Omenaviinietikkaa juoneilla oli myös kapeampi vyötärö ja alhaisemmat triglyseridiarvot. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä tutkimus oli hyvin pieni ja sen tuottamisessa oli mukana viinietikan tuottaja. 

 

Verensokeri ja omenaviinietikka

Oli sinulla kakkostyypin diabetes, esidiabetes tai jos haluat pitää verensokeritasosi tasaisempina, omenaviinietikka saattaa auttaa siinä. Aikuiset, joilla on kakkostyypin diabeteksen vaara, oli hieman alhaisempi paastoverensokeritaso (noin 9 prosenttia) verrattuna kontrolliryhmään sen jälkeen, kun oli ryhmä oli juonut yhden ruokalusikallisen etikkaa kahdesti päivässä 12 viikon ajan, Journal of Functional Foods kertoo.

Tämä viittaa siihen, että omenaviinietikalla voi olla positiivinen vaikutus verensokeri- ja insuliinitasoihin. Vaikka tämän tutkimuksen ihmiset eivät pudottaneet painoaan, saattaa olla syytä kokeilla ruokalusikallista omenaviinietikkaa ennen lounasta ja päivällistä verensokeritason hallitsemiseksi.

Lue myös: Terveellinen ruokavalio – mistä se koostuu?

 

Omenaviinietikan terveyshyödyt

Painonpudotus näyttää olevan suurin hypetetty juttu omenaviinietikan juomisessa, mutta  omenaviinietikalla on katsottu olevan muitakin terveyshyötyjä verensokeritasojen tasaamisen lisäksi. Sen uskotaan alentavan triglyseriditasoja, laskevan kolesteroliarvoja ja auttaa vähentämään rasvan määrää maksassa.

Kun rotille (diabeteksen kanssa ja ilman diabetesta) syötettiin säännöllisesti etikkaa neljän viikon ajan, niillä todettiin triglyseridien ja LDL-kolesterolin (”huonon”) kolesterolin väheneminen ja HDL (”hyvän”) kolesterolin kasvua. Tutkimukset eivät ole kuitenkaan riittävässä määrin vahvistaneet näitä vaikutuksia ja lisää tutkimuksia on tehtävä, jotta hyödyt voidaan vahvistaa.

 

Muista suojata hampaasi

Jos päätät juoda omenaviinietikkaa jatkossa päivittäin, laimenna se vedellä suojellaksesi hampaitasi. Hammaslääkäri Julie Brann, D.M.D., mukaan omenaviinietikassa on lähes sama happamuusaste kuin virvoitusjuomilla. ”Happamien elintarvikkeiden ongelma on se, että kyseiset juomat syövät hampaiden kiillettä. Jos juot omenaviinietikkaa säännöllisesti, laimenna se vedellä ja älä anna sen istua suussa liian kauaa”, Hammaslääkäri Brann sanoo.

 

Loppukysymys: Auttaako omenaviinietikka painonpudotuksessa?

Olet saattanut kuulla tämän ennenkin, mutta kerromme sen uudelleen: ei ole mitään maagista taikakeinoa, jonka avulla kilot karisevat yhtäkkiä pois, eikä omenaviinietikka ole tässä tilanteessa poikkeus. Mikään ei voita terveellistä, tasapainoista ruokavaliota ja aktiivista elämäntyyliä, jotka tukevat painonpudotusta ja painonhallintaa. 

Omenaviinietikkaan voi kuitenkin liittyä pieniä terveyshyötyjä, jotka kannattaa ottaa oman painonpudotusmatkan tueksi omaa terveyttä ja hyvinvointia tukemaan. 

 

Katso myös: 

Ruokavavalio painonpudotukseen
5/5

Pudota painoa syömällä!

Tilaa monipuolinen ja terveellinen ruokavalio vain hintaan 24,95€!