Paino junnaa? Varmista, että tämä hyvinvoinnin tärkeä osa-alue on kunnossa!

Oletko aktiivinen päivittäin ja ruokavaliosikin on hyvällä mallilla, mutta paino junnaa silti paikallaan? Suuntaa katse painonpudotuksen kannalta tärkeään osa-alueeseen eli riittävään unen saantiin. Huonosti nukutuista yöunista voi löytyä syy siihen miksi paino junnaa.  

Huonosti nukutut yöunet voivat tuntua omassa vireystilassa, mutta tämän lisäksi huonot yöunet voivat vesittää treenaamisella ja ruokavaliolla saatuja tuloksia painonpudotuksessa.

Vaikka ruokavalio ja liikunta ovat pääroolissa painonpudotuksessa, kannattaa silti kiinnittää yhtä paljon huomiota riittävään unen saantiin ja pyrkiä mahdollistamaan itselle päivittäin mahdollisimman hyvät yöunet ja palautuminen päivän rasituksista. tämä johtuen siitä, että jatkuva univaje on yhdistetty lihavuuden yleistymiseen.

Muun muassa Lihavuus -kirjassa kerrotaan, että alle seitsemän tuntia yössä nukkuvat ovat lihavampia kuin heitä enemmän nukkuvat. Jos unta kertyy jatkuvasti alle kuusi tuntia, lihavuuden riski 1,5 kertaistuu miehillä ja naisilla lihavuuden riski jopa kaksinkertaistuu.

Suositellut yöunet ovat kahdeksan tunnin mittaiset.

Jatkuva univaje vaikuttaa painoon, koska se muuttaa kehon hormonitoimintaa lihomiselle altistavalla tavalla, jolloin energiantarve nousee, jolloin saatat tuntea olosi nälkäisemmäksi ja näin ollen syöt enemmän päivän aikana kuin tarve olisi.

 

Vältä syömättömyyttä, korjaa juurisyy!

Univajetta tai sen vaikutusta painonpudotukseen ei pysty korjaamaan syömättömyydellä vaan tärkeintä olisi suunnata katse riittävään unen saantiin ja lähteä korjaamaan tilannetta, jos huomaat, että se vaatii korjaamista.

Kun lähdet kohentamaan riittävää levon saantia, näkyy ja tuntuu se olotilassasi, jonka avulla junnaava painokin voi lähteä laskuun.

 

Tee unirytmistäsi säännöllinen!

Lähde kehittämään itsellesi säännöllinen unirytmi hakeutumalla joka päivä samaan aikaan sänkyyn. Jätä kaikki laitteet makuuhuoneen ulkopuolelle ja hakeudu kirjan pariin tai laita korvanapeista rentouttavaa musiikkia soimaan. Venyttely ja rauhoittava 10 minuutin jooga voivat myös tukea rentoutumista.

Nukkumaanmenoajan rutinoitumisen lisäksi on tärkeää herätä joka aamu samoihin aikoihin, jotta kehosi tottuu tietämään koska on aika levätä.

Ensimmäisen viikon aikana uni ei välttämättä tule heti, mutta ole maltillinen ja jatka rutiinin luomista.

 

Stressaatko jatkuvasti?

Univajeen korjaamisen lisäksi on tärkeää suunnata katse stressiin. Jatkuvasta stressaamisesta voi nimittäin löytyä syy univajeeseen, huonosti nukuttuihin yöuniin ja painon junnaamiseen.

Jos keho ja mieli käyvät koko ajan ylikierroksilla, voi rauhoittuminen yöunille olla todella vaikeaa. Tämän lisäksi kehon voi olla vaikeaa vaipua kunnolla syvään uneen, jolloin yöunien laatu heikkenee, etkä saa riittävästi palauttavaa unta.

Tällaisessa tilanteessa kehon on vaikea palautua päivittäisestä rasituksesta, jolloin se on koko ajan ylikuormitettuna. Paras keino lähteä purkamaan stressiä on hakeutua rauhaan ja laskea mielessä hyrrääviä kierroksia. Kroonistuneessa stressaamisessa voi olla hyvä hakea apua ulkopuoliselta, jotta voi saada parhaat mahdolliset tulokset aikaan.

 

Lue myös: Liian vähäinen uni ja niukka veden juominen ovat huono yhdistelmä!

 

Tilaa Ilmainen painonpudottajan ruokavalio

Syötä alle sähköpostiosoitteesi ja ruokavalio toimitetaan muutamassa minuutissa sähköpostiisi.