Tätä superruokaa on keväällä kaikkialla luonnossa! Näin valmistat keväisen voimajuoman

kuusenkerkkä
Kuusen kerkkä
Kuusen kerkkä
Kuusen kerkkä

Kuusen kerkkä – luonnon oma keväinen superruoka!

Miksi ostaisit kaikki ruoka-ainekset kaupasta, kun luonnostakin löytyy niin paljon parempia vaihtoehtoja? Yksi tällainen vaihtoehto on kuusen kerkkä. Kuusen kerkät ovat juuri nyt parhaimmillaan ja sitä on saatavilla lähes kaikkialla.

Kuusen kerkkä on  kuusen oksien päässä oleva vuotuinen kasvuosa, jonka erottaa helposti vaalean vihreästä väristä. Kuusen kerkän keräysaika on keväästä alkukesään, jolloin kerkän neulaset ovat vielä pehmeitä ja tuoreita. Kuusen kerkkiä on erittäin helppo ja nopea kerätä suuriakin määriä. Voit pakastaa kerkät ja nauttia niitä vaikka koko talven yli. Pidä kuitenkin mielessä, että kuusen kerkkien kerääminen ei ole jokamiehenoikeus vaan siihen vaaditaan maanomistajan lupa.

 

KUUSEN KERKÄN TERVEYSVAIKUTUKSET

Kuusen kerkät sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiinia, hivenaineita ja antioksidantteja.

Kuusen kerkän tunnetuin hyöty on sen hengitystieongelmia helpottava vaikutus. Kerkkä toimii apukeinona muun muassa yskään ja keuhkoputkentulehdukseen, sillä sen on havaittu avaavan hengitysteitä, irrottavan limaa, lievittävän tulehdusta ja tappavan bakteereja. Kerkkää on käytetty myös kihdin, reuman, keripukin ja reumatismin hoitoon sekä todettu lievittävän sappi- ja vastavaivoja sekä lihaskipua. Kerkän sanotaan myös vilkastuttavan verenkiertoa. On tarinoita, että kuusen kerkkä ja muut havupuutuotteet auttaisivat syövästä parantumisessa. Katso tästä tarina.

Kuusen kerkkä ja muut havupuutuotteet ovat aivan varmasti hyödyllisiä terveydelle, mutta ehkä kannattaa suhtautua oheiseen tarinaan hieman varauksella.

 

KUUSEN KERKÄN KÄYTTÖ

Kuusen kerkät voi syödä ihan sellaisenaan vaikka suoraan puusta tai pakastaa ja napostella jäisinä. Ne sopivat hyvin miedon ja makean makunsa puolesta myös salaattien joukkoon.  Paras käyttötapa kuusen kerkälle on ehkä kuitenkin osana smoothieta tai viherjuomaa.

Kuusen kerkästä voi tehdä myös yskänlääkejuoman sekoittamalla kourallisen kerkkiä kuumaan veteen ja hauduttamalla 10 minuuttia, jonka jälkeen juoma siivilöidään ja maustetaan vaikka luomuhunajalla. Todellisen flunssajuoman saat lisäämällä hauduttamiseen muutaman palan tuoretta inkivääriä.

Pakastaminen on paras tapa säilöä kuusen kerkkää. Kerkät voi myös kuivata, mutta silloin kerkästä katoaa runsaasti ravintoaineita. Jotkut saattavat olla kuusen kerkälle allergisia, joten kannattaa aloittaa käyttö maltillisilla määrillä.

 

 

Eikö olekin ihmeellistä, että luonnosta löytyy vaikka miten paljon oikeasti todella terveellistä ravintoa, mutta sitä ei ymmärrä aina edes ajatella ja tulee vain ostettua suurin osa ruokatarvikkeista kaupan tiskeiltä? Mikset siis kauppareissun sijaan pakkaisi astiaa reppuun ja lähtisi rentouttavalle reippailulle luontoon keräilemään kuusen kerkkiä. Sinun ei tarvitse luonnon omien antimien kohdalla miettiä, että ”kuinkahan paljon tässäkin on kaiken maailman säilöntä- ja lisäaineita” vaan voit olla varma, että kyseessä on täysin puhdas luonnontuote ja kaiken lisäksi vielä ilmainen.

 

 

RESEPTI: KEVÄINEN VOIMAJUOMAkuusenkerkkä

Iso kourallinen jäisiä kuusen kerkkiä

1dl mansikoita

1dl mustikoita

1 (luomu)banaani

2 dl (luomu)appelsiinimehua

1dl vettä

Voit lisätä halutessasi stevia-makeutusainetta

 

Tee reseptistä välipala- tai palautusjuoma

Lisäämällä reseptiin kaksi kananmunaa tai kauhallisen heraproteiinia (mansikka tai vanilja) saat loistavan treenin jälkeisen palautusjuoman tai ravitsevan välipalajuoman, joka käy hyvin kokonaisesta ateriasta.

 

12 päivän puhdistusdieetti

 

 

 

Tutustu myös:

Painonpudotus

Ravinto

Terveys

Ruokavaliot

Superruoat

Verkkokurssit

Treeniohjelmat

E-kirjat