Aineenvaihdunta toimimaan – tehosta aineenvaihduntaasi näillä 6 vinkillä!

Aineenvaihdunta kiihtymään näillä vinkeillä!

Meidän jokaisen aineenvaihdunta on erilainen ja toimii yksilöllisesti. Toisilla aineenvaihdunta toimii nopeammin, toisilla hitaammin. Nopeamman aineenvaihdunnan omaavat kuluttavat enemmän kaloreita, jolloin kilot pysyvät helpommin poissa ja hitaamman aineenvaihdunnan omaavat saattavat kerryttää itsellensä muutaman ylimääräisen kilon helpostikin. Nopean aineenvaihdunnan omaavat ovat myös useammin terveempiä, koska hidas aineenvaihdunta altistaa erilaisille terveysriskeille, jolloin varsinkin sydän- ja verisuonisairauksien riski suurenee. Tämän vuoksi jo pienikin positiivinen muutos aineenvaihdunnan toiminnassa voi tuoda lopulta suuria vaikutuksia terveydelliseen tilaan.

Aineenvaihdunnan toiminnan määrittelee suurimmaksi osaksi ikä, sukupuoli, paino ja geenit. Näiden lisäksi aineenvaihduntaa voidaan kuitenkin tehostaa erilaisilla keinoilla. Tässä kuusi vinkkiä, jotka tehostavat aineenvaihduntaa!

 

1. Juo riittävästi vettä

aineenvaihdunta

Elimistö koostuu suurimmaksi osaksi vedestä, joten on sanomattakin selvää, että riittävä veden juominen on tärkeää (normaalipainoisesta henkilöstä noin 60-70% on vettä ja ylipainoisesta henkilöstä noin 45%. Ylipainoisen alempi vesimäärä johtuu laajenneista rasvasoluista ja siitä, ettei rasvasolujen sisälle mahdu yhtä paljon nestettä kuin normaalipainoisen). Jo pienikin nestehukka voi haitata elimistön toimintoja, jolloin aineenvaihdunta kärsii. Tämän vuoksi on tärkeää juoda päivän aikana noin 2-3 litraa vettä ja nauttia tämän lisäksi runsaasti ruokia, joiden nestepitoisuus on korkea, kuten salaatteja, hedelmiä ja vihanneksia.

 

2. Nosta syke korkealle!

aineenvaihdunta kiihdyttäminen

Lyhyet ja tehokkaat intervalliharjoitukset auttavat vilkastuttamaan aineenvaihduntaa tehokkaasti ja niiden ansiosta energiankulutus pysyy normaalia korkeammalla vielä muutaman tunnin kuluttua harjoituksen päätyttyä. Tämän ansiosta kulutat enemmän energiaa, vaikka makaisit vain sohvalla. Kaiva siis lenkkarit esiin ja lähde reippaalle intervallilenkille. Tee lenkin aikana 5-10 juoksupyrähdystä, joiden aikana sykkeesi nousee niin korkealle, että hengityksesi muuttuu puuskutukseksi. Kävele lopuksi rauhalliseen tahtiin ja anna sykkeesi laskea rauhassa.

 

3. Vältä stressiä!

aineenvaihdunnan kiihdyttäminen

Stressi luo elimistöön hätätilan, jolloin elimistön toiminnot muuttuvat. Varsinkin aineenvaihdunnan toiminta joutuu epätasapainoon. Epätasapaino voi pidemmällä aikavälillä johtaa sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten kakkostyypin diabetekseen. Jatkuva stressi vaikuttaa myös mahahappojen tasapainoon ja jonka vuoksi ruoansulatus ei toimi normaaliin tapaan. Tästä voi seurata kivuliaita vatsa- tai suolisto-ongelmia. Stressi myös rappeuttaa soluja ja tästä johtuen saatat näyttää jopa 10 vuotta vanhemmalta. Mitä vähemmän stressiä, sen parempi sinun elimistöllesi, aineenvaihdunnallesi ja ulkonäöllesi!

 

4. Lisää tulisten mausteiden käyttöä!

aineenvaihdunta mausteet

Mausteiset ruoat tehostavat elimistön lämmöntuotantoprosessia ja tästä johtuen aineenvaihdunnan toiminta kiihtyy noin puoleksi tunniksi aterian jälkeen. Käytä ruoan maustamiseen chilipohjaisia mausteita kuten cayennepippuria. Jos et ole tottunut tulisiin mausteisiin, aloita niiden käyttö varovaisesti, koska ne voivat aluksi aiheuttaa vatsanväänteitä. Voit myös valmistaa itsellesi rasvanpolttoteetä, joka antaa aineenvaihdunnallesi kunnon potkun. Tässä ohje:

 

Rasvanpolttotee

 • 1 litra vettä
 • 1 tl raastettua inkivääriä
 • 1 pussi vihreää teetä
 • ½ tl cayennepippuria
 • ½ sitruunan mehu

Ohje: Keitä vesi kattilassa. Lisää kaikki ainekset joukkoon ja keitä noin 10-15 minuuttia. Siivilöi tee kannuun ja juo tasaisesti pitkin päivää aina ateroiden välissä.

 

5. Nosta isoja painoja!

aineenvaihdunta voimaharjoittelu

Mitä enemmän sinulla on lihasmassaa, sen enemmän kulutat energiaa päivän aikana. Yksi kilo lihasta kuluttaa päivän aikana noin 12 kaloria kun taas kilo rasvaa kuluttaa vain 4 kaloria. Näiden välillä on kolminkertainen ero! Kaiva siis komerosta käsipainot esiin tai lähde kuntosalille nostamaan rautoja. Mitä enemmän saat poltettua rasvaa pois ja hankittua lihasmassaa tilalle, sen tehokkaammin parannat oman aineenvaihduntasi toimintaa ja lisäät päivittäistä energiankulutustasi! Voimakas painoharjoittelu lisää myös kasvuhormonin eritystä mikä myös kiihdyttää aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa.

 

6. Lisää proteiinia, vähemmän hiilihydraatteja

aineenvaihdunta proteiinit

Elimistöltä kuluu proteiinin pilkkomiseen puolet enemmän energiaa kuin hiilihydraattien. Vähentämällä hiilihydraattien syömistä, vilkastutat aineenvaihduntasi toimintaa ja samalla autat verensokeritasojasi pysymään tasaisempana, joka tukee elimistön luontaista rasvanpolttomekanismia. Vähennä ruokavaliostasi varsinkin huonot hiilihydraatin lähteet kuten vaaleat leivät, leivonnaiset ja karkit. Korvaa ne vähärasvaisilla lihoilla ja leikkeleillä, kalalla, kanalla, kananmunilla, raejuustolla ja maustamattomalla rahkalla.

 

Proteiinipitoinen kasvispizza (Gluteeniton)

2 annosta

Ainekset:

 • 300g kukkakaalia
 • 1 kananmuna
 • 150g juustoraastetta (15%rasvaa)
 • Paprika
 • Tomaatti
 • 1 prk Chilitomaattimurskaa / pastakastiketta
 • Sipuli
 • Tuoretta basilikaa tai rucolaa

Ohje: Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pese ja pilko kukkakaali pieniksi paloiksi. Sekoita joukkoon kananmuna ja puolet juustoraasteesta. Levitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja esipaista noin 10 minuuttia. Pilko sinä aikana sipuli, paprika ja tomaatti pieneksi. Kuumenna pannu ja paista tomaattimurska ja kaikki pilkotut aineet keskenään. Mausta haluamillasi mausteilla. Levitä täyte pohjan päälle ja ripottele lopuksi juustoraaste. Paista vielä noin 10-15 minuuttia. Lisää ennen lopuksi tuore basilika tai rucola.

 

Ravintosisältö per annos:

301 kaloria, 29g proteiinia, 10g hiilihydraatteja, 14g rasvaa

 

2018-08-29T09:29:53+00:00Categories: Painonpudotus|

12 päivän Puhdistusdieetti uudistui! Tutustu valmennukseen verkkokaupassa! Piilota tämä ilmoitus